DE VOORSTELLING KOMT STEEDS DICHTERBIJ

Het is al weer een tijd geleden dat ik het had over mijn eerste kennismaking met jullie en het

schrijven van een blog. Natuurlijk zijn er veel dingen veranderd sinds die tijd. En zijn we nu dan ook met Nikki de Graaf Company in een andere fase aangekomen.

 

Momenteel zijn we begonnen met het steeds nauwer zetten van frases van bewegingen. Dit betekend als danser ontzettend veel dans frases uit je hoofd leren. Soms hoor ik mezelf ’s avonds laat in bed nog steeds de telling, woorden of bewegingen herhalen.

Zelf vind ik dit wel de leukste fase van het creatie proces. Op dit moment, begint er een echte

structuur te komen in hoe het er allemaal uit komt te zien. Voor mij komt er steeds meer een beeld van hoe alle losse ideeën in elkaar gaan passen tot één kloppend geheel.

 

Wel moet ik erbij zeggen dat het niet het makkelijkste deel van het tot stand komen van een stuk is. Er moeten veel knopen worden doorgehakt. En ik merk bij mezelf, dat ik op z’n moment strenger word op wat ik wel of niet leuk vind aan bewegingen en daardoor soms mijn eigen creativiteit in de weg kom te zitten.  Vaak merk ik dat ik na een hele tijd vast gezeten te hebben vanuit het niets ineens de oplossing uit de lucht komt vallen. Waarna je je afvraagt waarom een andere keer dit niet zo makkelijk lukt.

 

Toch is misschien nog wel het lastigste deel van dit alles. Dat nadat de knoop is doorgehakt, het nog allemaal onthouden moet worden. Vaak ben je dan heel intensief op een dag bezig met een bepaald deel van het stuk. Waardoor het op dat moment super goed te onthouden is. Maar waarna je dan bijvoorbeeld na een heel weekend andere dingen heb gedaan, jezelf het stukje probeert te herinneren deze totaal verloren is. Het belangrijkste is dan om weer terug te gaan naar de intentie waarmee je de beweging hebt gemaakt. En even over de telling en de connecties van de bewegingen heen te gaan.

Nu komt de meest stressvolle maar ook voldoenende fase aan, dat we eindelijk het theater in gaan. Laatst hebben we een preview gedaan, in Cafe de Groen, Arnhem. Het was heel gaaf om op deze manier aan anderen te laten zien waar ik (wij) zo hard mee bezig zijn. Ook was het heel bijzonder om te laten zien aan anderen hoe deze nieuwe stijl me nu eigen aan het worden is. En ik door Nikki de Graaf ben uitgedaagd om ook mijn meer explosievere kant in dans te gaan ontwikkelen. Ik merk dat de training, me vooral een veel sterkere fysiek heeft weten te bieden. En zit daardoor ook steeds beter in m'n vel. De bewegingen in de company hebben een echte wauw factor. Omdat ze niet braaf worden uitgevoerd maar echt een volle fysieke inleving vragen. We hebben vrijwel altijd ons haar los; Nikki ziet dit niet als los onderdeel van de dans maar als een verleng stuk van je lichaam. Alleen om bewegingen met je haar te kunnen maken, moet je je hoofd volledig losgooien. Dit zorgt ervoor dat je niet langer met je ogen je kan fixeren op een punt om balans te houden. En ik vind het een grote uitdaging om wel groots te blijven bewegen maar niet van mijn eigen voeten te vallen.

 

Ook tijdens de preview die we 26 januari gaven tijdens de Arnhemse Uitnacht, was het toch lastig niet om te vallen! De vloer bleek vrij glad te zijn en dan is het zeker een uitdaging niet de bewegingen kleiner te maken, ondanks het feit dat je ook niet plat op je neus wil vallen tijdens een voorstelling.

 

Daarnaast leren we binnen de company ook veel van elkaar als dansers en raken we geïnspireerd door elkaar. Op sommige momenten kan dit best lastig zijn. Je bent ten slotte wel afhankelijk van een ander of haar inzet en niet alleen die van jezelf. Ik merk zelf dat ik het juist heel fijn vind. Het maakt je als groep closer met elkaar en je deelt veel ervaringen met elkaar. Dit zorgt voor een speciale band binnen de groep die aan een ander niet zomaar is uit te leggen.

 

Daarom kijk ik na al deze nieuwe ervaringen dan ook erg uit om de laatste linken te gaan leggen en daarna dit alles te delen met het publiek. Dat is waar je toch uiteindelijk allemaal voor doet. Het moment dat je het deelt met anderen. Hoewel, ik wel heb geleerd dat het creatieve proces zeer belangrijk is. En het ook belangrijk is om ook daarvan te genieten!

Nikki de Graaf Company

Follow

Contact

logo bbejpg.jpg
klusbedrijfleeman.jpeg
rijdegraaf_2png.jpg
logo telecom.jpg

©2018 by Nikki de Graaf Company.