ONTDEK BIJZONDERE

DANSVOORSTELLINGEN IN ARNHEM

 

Arnhem is steeds meer actief op cultureel gebied. Zo zijn er steeds meer ontwikkelingen gaande in de kunst en in de danswereld. Tegenwoordig willen steeds meer mensen een echte beleving ervaren bij hun avondje uit. Met een

bijzondere dansvoorstelling past dit helemaal in deze beleving. Maar wat is er allemaal tegenwoordig mogelijk in Arnhem?

Wanneer noemen we een dansvoorstelling bijzonder?

Tegenwoordig is het dansveld veel gevarieerder dan voorheen. Dansgezelschappen voegen verschillende kunstdisciplines en dansstijlen samen, ook wel interdisciplinair genoemd. Dit maakt de ervaring van het publiek natuurlijk bijzonder, want je krijgt zoveel meer te zien dan alleen maar moderne dans.

Zo worden er bij sommige dansvoorstellingen ,zoals bijvoorbeeld bij dansgezelschap Het nationaal ballet en opera en ISH, ballet met urban stijlen gemixt en zo krijgt een oud sprookje een hele nieuwe lading.

 

Bij sommige dansvoorstellingen wordt er ook gemixt met technologie van tegenwoordig. In deze bijzondere dansvoorstellingen dansen de dansers met bijvoorbeeld drones of geprojecteerde beelden, een goed voorbeeld hiervan is David Middendorp.

Daarnaast wordt er in dansvoorstellingen ook vaak live muziek verwerkt, waarbij de muzikanten echt onderdeel worden van de voorstelling. Er ontstaat dan een bepaalde interactie tussen de danser en de muzikant.

 

Tegenwoordig kan je een dansvoorstelling dus zeker wel bijzonder noemen als deze voorbij de grenzen van dansen gaat. Op die manier ontstaan mooie en interessante ontwikkelingen tussen artiesten van verschillende kunstdisciplines en creëer je bijzondere dansvoorstellingen om nooit te vergeten.

 

 

 

 

 

 

 

 

Welke bijzondere dansvoorstellingen zijn er in Arnhem?

Op het gebied van moderne dans zijn er in Arnhem verschillende bijzondere dansvoorstellingen waarbij vaak interdisciplinair gewerkt wordt. Zo komen er verschillende dansgezelschappen optreden in de theaters van Arnhem waaronder Panama Pictures, dit is een gezelschap waarbij dans en circus gemixt zijn in een nieuwe danstaal. Waarbij de dansers zich omhoog klimmen in palen en over elkaar heen springen.

 

Daarnaast heb je voorstellingen van Ann van den Broeck, zij speelt heel erg met het samenvoegen van dans en theater en scenografie. Bij deze voorstellingen spelen het decor en lichten dus ook een erg belangrijke rol.

 

Bij Nikki de Graaf Company focussen wij op het neerzetten van hele originele shows. Wij proberen altijd het publiek mee in een andere wereld te nemen. Hierbij leggen wij altijd de koppeling met een sprookje, verhaal of thema. Je wordt als publiek namelijk onderdeel van het decor en het verhaal. Iedereen heeft in deze bijzondere dansvoorstellingen dus een front row seat.

 

Hoe ziet de toekomst eruit van de danswereld?

Dans staat niet stil. Zelfs als we spreken zijn er nieuwe ontwikkelingen gaande in de moderne dans. De technisch sterk ontwikkelde stijl begint haar inspiratie te vinden in haar omgeving en hand in hand te gaan met andere kunstvormen. Interdisciplinair werk wordt het genoemd. Moderne dans staat samen op het podium met urban stijlen (zoals breakdance en hiphop), circus, opera, theater, spoken word, live muziek en ga maar zo verder. Kunstenaars van verschillende achtergronden komen samen om jou frisse en vernieuwende voorstellingen te brengen.

 

Een goed werkende connectie en veel voorkomend voorbeeld is een theatergezelschap en een dansgezelschap die de handen in elkaar slaan en een avondvoorstelling neerzetten van fysieke en theatrale kwaliteit. Ook in het theater in Arnhem wordt de samenwerking van theater en dans geboren. Nikki De Graaf Company is een vernieuwende en opkomend dansgezelschap die theater en dans samen brengt in stellage voorstellingen. 

 

Wat maakt Nikki De Graaf Company voor bijzondere dansvoorstellingen?

Bij Nikki de Graaf Company, gevestigd in Arnhem, wordt er een heel nieuwe kijk op dansvoorstellingen ontwikkeld. In plaats van dat je als publiek op je stoel zit en rustig naar de voorstelling zit te kijken wordt je juist onderdeel van de voorstelling. Er ontstaat bij deze moderne dansvoorstellingen een mix tussen dans, theater en de beleving.

 

De keuze ligt grotendeels bij de kijker, ga je links of rechts? Blijf ik staan of ga ik verder? Je kan als publiek dus helemaal zelf op pad gaan en je eigen keuzes maken, en zo elke keer weer een andere bijzondere dansvoorstelling beleven.

 

Nikki de Graaf kiest ervoor om met bekende verhalen te werken en daar een eigen draai aan geven. Waardoor je als publiek een bekend verhaal op een hele andere manier vertaald ziet worden. Nikki De Graaf Company heeft bijvoorbeeld al gewerkt met verschillende verhalen en thema’s:

 

Een dansvoorstelling over het harde auditie leven van een danser.

 

Een dansvoorstelling gebaseerd op het verhaal Roodkapje.

 

Een bijzondere dansvoorstelling gebaseerd op het boek;

Alice’s Adventures in Wonderland.


 

De nieuwste dansvoorstelling PULP FICTION van

Nikki De Graaf Company gaat op 5 April 2019 in

première in het theater de Leeuw in Arnhem.

 

De dansvoorstelling ALICE

In April 2018 heeft het dansgezelschap van Nikki De Graaf Company de show ALICE neergezet. Hier maakten we gebruik van een bijzonder item: een spacebril. Deze bril gaf een een heel bijzonder effect dat elke bezoeker de gehele show zag. Een reactie van een van de bezoekers:

 

Het begon al gelijk spannend tijdens deze bijzondere dansvoorstelling. In een donkere plek samen met andere mensen die ik niet kende, kregen wij een spacebril om op te zetten tijdens de voorstelling. Toen ik het opzette voelde dit als vroeger. Het herinnerde mij aan een tube met kleine steentjes erin. Als je het in de zon draaide of in het licht, zag je steeds andere figuren en andere lichtsoorten ontstaan.

 

Dit is het effect dat ik ervaarde tijdens deze bijzondere dansvoorstelling in het theater in Arnhem. Een compleet nieuwe ervaring. Nog nooit eerder heb ik een bril gekregen bij een moderne dansvoorstelling of bij een ander dansgezelschap. Voor mij was het van begin tot het einde een space om mee te maken.

 

Tijdens deze bijzondere dansvoorstelling mocht ik zelf door Wonderland dwalen. De ruimte, de dansers, de onbekende mensen om mij heen en het verhaal van Alice in Wonderland dat mij uit alle hoeken van de zaal confronteerden met een realistische magie, dankzij dit oogverblindend effect van de brillen. Beelden met regenboog kleuren, lopend door de paden van Alice in Wonderland. Petje af voor dit dansgezelschap.

 

Kortom een moderne dans om zeker een keer  te zien als je in een andere universum wil belanden. Zoals de titel al luidt; een land vol met wonderen en daarbij doen de brillen zeker hun werk. Het dansstuk ALICE van dansgezelschap Nikki de Graaf Company was te zien in 2018 in Theater de Leeuw in Arnhem.

Nikki de Graaf Company

Follow

Contact

logo bbejpg.jpg
klusbedrijfleeman.jpeg
rijdegraaf_2png.jpg
logo telecom.jpg

©2018 by Nikki de Graaf Company.