HET LEVEN IN EEN DANSGEZELSCHAP

Hoe is het nou om te dansen in een dansgezelschap, en meer specifiek hoe is het om bij Nikki de Graaf Company te dansen? Wat doen we zoal allemaal en doen we naast dansen nog meer dingen?

Hoe trainen we bij Nikki de Graaf Company?

Voordat we aan de repetitie kunnen beginnen moeten we er natuurlijk voor zorgen dat we opgewarmd zijn. Dit doen we dus dan ook elke repetitiedag met zijn allen. We hebben niet echt een vaste routine en elke opwarming is dan ook anders.

Op sommige dagen beginnen we de dag met een floorwork les, hierdoor kunnen we ons als danser blijven ontwikkelen in de techniek. Op deze manier krijgen we een opwarming die ons klaarmaakt voor de repetitie. Maar soms is de opwarming meer gefocust op wat we gaan doen in de repetitie. Gaan we bijvoorbeeld werken aan een duet zal in de opwarming altijd gefocust zijn op contact improvisatie.

Maar naast dat we trainen bij de repetities moeten we natuurlijk er ook voor zorgen dat we als dansers fit blijven. Dit kan door gewoon naar de sportschool te gaan. Maar je kan bijvoorbeeld ook om je danstechniek op te houden naar verschillende workshops en lessen gaan. Zo zijn er in verschillende steden verschillende workshops.

In Arnhem worden er vaak workshops georganiseerd door de Arnhemse meisjes. Op die manier kunnen professionele dansers naast hun repetities nog blijven trainen en zich ontwikkelen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat doen we nog naast repeteren?

Naast de dagen lang in de studio bezig zijn met het creëren van de opkomende voorstelling heeft het werken in een company veel verantwoordelijkheden.

Een company onderhouden komt extra werk bij kijken zoals subsidies aanvragen, voorstellingen regelen, Social media bijhouden, netwerken en voor jezelf zorgen. Als een danser ben je minder bezig met de financiële zaken dan de choreograaf maar naast de repetities onderhouden wij bijvoorbeeld wel de Social Media: blogs, vlogs, video's en websites. Om onszelf te promoten moeten we onszelf laten zien en daar komt Social media goed bij kijken. Hier kunnen toekomstig publiek en toekomstige banen ons vinden.

Verder als danser ben je na een hele dag dansen als je de studio verlaat nog niet klaar. Contante verzorging om je lichaam in uiterste staat te houden zodat we ten alle tijden kunnen presteren in een voorstelling is een MUST. Denk aan goede voeding zodat het lichaam genoeg energie heeft om te verteren. Spieren onderhouden met massages en zalfjes na een lange dag ze te bewegen, daar hoort ook stretchen bij.

Hoe zit een repetitie in elkaar?

Een repetitie begint meestal met een idee om iets op de wereld te zetten. De choreograaf geeft een auditie of vraagt dansers of spelers om zijn of haar idee waar te maken. Na het kiezen van de dansers of spelers worden er repetities gepland. Dit gebeurt samen met de dansers of de choreograaf kiest de data uit. Bij Nikki de Graaf Company repeteer je drie dagen in week. In 2018 gaat het als volgt:

 

Woensdagen 10:30 - 15:30

Donderdagen 8:30 - 14:00

Donderdagen14:00 - 15:00 Officehour

Vrijdagen 10:30 - 12:00 Company class

Vrijdagen12:00-15:30 repetitie

 

Een dag ziet er zo uit:

Meestal een uur tot anderhalfuur opwarming. De opwarming is altijd verschillend. Nikki geeft soms pilates, yoga kracht training, improvisatie, contactimprovisatie of een across the floor opdracht.

 

Daarna is het 30 minuten lunchtijd of het gezelschap gaat verder met het ‘researchen’ voor de opkomende voorstelling. De lunchtijd gebeurt dan wat later. Meestal is dit een uur of anderhalfuur later.

 

In de ‘research’ wordt er diep, heel diep onderzocht door verschillende opdrachten te doen in bepaalde situaties/onderwerpen/composities/emoties en bewegingen.

De research blijft niet alleen in repetities maar buiten de repetities wordt er ook veel onderzocht door te lezen, te kijken en te denken en dit weer mee te nemen naar de volgende repetitie.

Aan het einde van de dag is er meestal een eindstretch.

 

In de ‘officehour’ houdt het gezelschap zich bezig met marketing. Denk hierbij aan social media, blogs schrijven en vlogs maken.

 

De ‘company class’ is voor iedereen toegankelijk die van dans houdt en een kijkje wil nemen in het samen dansen met het gezelschap.

Nikki de Graaf Company

Follow

Contact

logo bbejpg.jpg
klusbedrijfleeman.jpeg
rijdegraaf_2png.jpg
logo telecom.jpg

©2018 by Nikki de Graaf Company.