WAT IS MODERNE DANS

 

Moderne dans komt van oorsprong als een protest tegen de academische stijl toen der tijd: klassiek ballet. Ze wilden breken met de regels wat ballet, ballet maakte. Voorbeelden zijn dat voeten niet meer naar buiten gedraaid werden en dat de pelvis bewegingen initiëren. Moderne dans is een zowel krachtige als een zachte dansstijl die heel geaard is. Dansers staan niet meer op de tenen om lang en groot te lijken zoals in ballet. Integendeel, hoe dichter bij de grond hoe beter. Vandaag de dag wordt moderne dans in alles verwerkt, het heeft de wereld overgenomen. Denk maar aan 'So You Think You Can Dance' , ook daar wordt de bekende stijl gegeven. Academiën voor moderne dans zijn nu opgericht om de stijl te studeren en gezelschappen over heel de wereld verwerken moderne dans in hun voorstellingen. Zo blijft moderne dans groeien, in verschillende stijlen.

Hoe is moderne dans ontstaan?

Professionele dans vond haar oorsprong in 1661 met de oprichting van de eerste dansacademie door Zonnekoning 'Lodewijk XIV' voor ballet 'Academie Royale de Danse' in Parijs. De ballet techniek werd opgeschreven en die geschriften werden overal ter wereld gehanteerd. Na jaren en jaren voorstellingen van de esthetische dans werd het tijd voor vernieuwing. Een gezelschap die de verandering inluidde was 'Les Ballets Russes'. Een klassieke gezelschap onder leiding van Diaghilev streefde naar vernieuwing. Dus desondanks dat dit een klassieke gezelschap was gaven de choreografen schokkende voorstellingen die braken met de tradities van ballet. Voeten werden ingedraaid en niet meer gestrekt, bewegingen waren niet meer mooi en vloeiend maar hard, de verticale lijnen werden vervangen voor horizontaal werk. Een van de bekendste werken van Diaghilev's 'Les Ballets Russes' was 'The Rite Of Spring', een choreografie van Nijinsky. Deze voorstellingen zorgde voor een grote opschudding in de danswereld. Deze opschudding werd later gedragen door drie grote choreografen die ook genoeg hadden gezien van de klassieke stijl en het ontwikkelde tot uiteindelijk wat wij de originele moderne dans noemen. Martha Graham, Merce Cunningham en José Limón zijn de pioniers van moderne dans. Hun dansgezelschappen bestaan nu nog steeds en lessen worden geven in een van deze drie moderne dansstijlen.

Welke stijlen binnen de moderne dans zijn er?

Zoals eerder gezegd heb je drie echte pioniers in de moderne dans, namelijk Martha Graham, Merce Cunningham en Jose Limon. Zij hebben allemaal hun eigen stijl ontwikkeld en hun eigen dansgezelschappen opgericht, waarbij zij dansvoorstellingen maken in die stijl. Maar ook de dansers in het gezelschap de techniek van hun stijl aanleren. Nadat de pioniers hun stijlen hadden ontwikkeld, bleef de moderne dans niet stilstaan. De stijl blijft zich tegenwoordig nog steeds ontwikkelen. Zo wordt floorwork meer floorwork gebruikt, een stijl waarbij je veelal met je hele lichaam op de grond bent en je van de grond terug naar staand gaat en vice versa.

Veelal laten de moderne dansstijlen de connectie met klassiek ballet los, en is er veel meer bewegingsvrijheid, waardoor het soms lastig wordt om de stijl goed te benoemen of te definiëren, omdat tegenwoordig alles eigenlijk mogelijk is en er geen strenge regels zijn voor de techniek. Je zou eigenlijk kunnen zeggen dat er niet meer echte stijlen zijn binnen de moderne dans, maar alles samen wordt gevoegd, waardoor er een grote mix ontstaat van allemaal verschillende dansstijlen en manieren van werken.

 

Welke kleding en muziek past er bij moderne dans

Op dansopleidingen of dans vooropleidingen is het van belang om strakke kleding te dragen, vaak zwart. Zo kunnen de docenten goed de plaatsing van het lichaam zien. Wanneer je afstudeert als professioneel danser van een dansopleiding maakt het steeds minder uit wat je draagt tijdens lessen of repetities. Het moet dan vooral comfortabel genoeg zijn om vrij in te kunnen bewegen.

 

Dan zijn er nog de kostuums die bij een voorstelling horen. Hier zijn geen bepaalde voorschriften voor. Het is meer van belang dat de kleding goed past bij de dansvoorstelling. Hetzelfde voor de muziek, vaak wordt er in een dansvoorstelling ook met live muziek gewerkt dus krijgt de muziek ook echt een onderdeel in de voorstelling zelf.

Vandaag de dag kan de choreograaf helemaal zelf bepalen wat voor muziek of kleding goed past bij de dansvoorstelling. Dus als je naar een moderne dansvoorstelling gaat weet je als publiek eigenlijk niet wat je te wachten staat.

Wat is er aan moderne dans in Arnhem?

Uiteraard is er het grote dansgezelschap Introdans. Dit dansgezelschap bestaat al vele jaren in Arnhem en zijn echte pioniers.. Zij steken ballet in een compleet nieuw en creatief jasje wat volledig bij deze tijd past. Introdans heeft ontzettend veel moderne dans voorstellingen door heel Nederland en natuurlijk ook hun thuisbasis; de Stadsschouwburg van Arnhem.

 

Dan is er natuurlijk Nikki de Graaf Company. Wij richten ons op dit moment op vrouwelijke moderne dansers. In ons werk kun je veel speelsheid zien, kracht en vernieuwde, bijzondere bewegingselementen. Ook spelen onze dansvoorstellingen zich vaak af in een andere setting dan dat je meestal gewend bent in een theater.

 

ArtEZ is een HBO dansopleiding waar je van te voren een auditie moet doen om aangenomen te worden. Daar krijg je 4 jaar les. Je kan je eigen richting kiezen. Bijvoorbeeld theater, dans en nog veel meer. Wanneer je voor een dansopleiding wil gaan kan je kiezen tussen uitvoerend en docent dans. Op de dansopleiding ArtEZ ontwikkel je verschillende danstechnieken en wordt je opgeleid tot modern danser.

 

‘Fasttrack’ werkt samen met ArtEZ en Rijnijssel. Dit is een tweejarige MBO opleiding. Je kan het zien als een vooropleiding voordat je naar het HBO dans gaat.

 

Dansenbijversteegh’ is een amateur school. Hier kan je lessen volgen van ballet tot hiphop en ook moderne danslessen. Je kan hier terecht als hobby of om je professionele carrière op te krikken.

 

Hoe past Nikki de Graaf Company moderne dans toe?

Er zijn vele dansscholen, dansopleidingen en dansgezelschappen in Arnhem die zich bezighouden met moderne dans. Nikki de Graaf Company geeft bijvoorbeeld elke vrijdag een professionele dansles; een company class. Dit is een plek waar je moderne dans kan leren. De les wordt vaak gegeven door Nikki de Graaf zelf of een van de dansers van het dansgezelschap. Nikki de Graaf geeft graag floorwork lessen; vloerwerk. Veel werk op de vloer dus. Denk aan rollen, duiken, vallen en ga zo maar door.

 

Wij bij dansgezelschap Nikki de Graaf Company kunnen je veel kennis bieden over hoe je je kunt voortbewegen op de vloer. Wij maken dit tot een bijzondere moderne dansstijl en tevens een dansvoorstelling.
Zo is bijvoorbeeld onze nieuwste voorstelling PULP FICTION vanaf April 2019 te zien in Theater de Leeuw Arnhem.

 

Speellijst:

5, 6 en 7 April: Theater de Leeuw Arnhem

16 April: Theater Cultura Ede

Nikki de Graaf Company

Follow

Contact

logo bbejpg.jpg
klusbedrijfleeman.jpeg
rijdegraaf_2png.jpg
logo telecom.jpg

©2018 by Nikki de Graaf Company.